Kinetoterapie

Ce este kinetoterapia?


Kinetoterapia se defineste ca terapia prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala, care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte. Este o forma terapeutica individualizata care, plecand de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.

Ce rol are in tratament?


Kinetoterapia isi gaseste aria de utilizare in cele trei sectiuni de asistenta medicala:

1. Profilactica - ce cuprinde totalitatea metodelor si mijloacelor de realizare a tratamentului prin care se urmareste: mentinerea unui nivel functional satisfacator, cresterea nivelului functional (profilaxie primara sau gimnastica de intretinere, plimbari, jogging, gimnastica aerobica, pentru mentinerea starii de sanatate), aplicarea unor programe de prevenire a agravarii sau de aparitie a complicatiilor in unele boli cronice (profilaxie secundara);

2. Curativa - care se asociaza cu sectorul de tip profilactic si de recuperare;

3. Recuperatorie - reprezinta sectiunea cea mai importanta in programul de recuperare medicala si urmareste prin intermediul unor programe de exercitii fizice: refacerea functiilor diminuate, cresterea nivelului functional, realizarea unor mecanisme compensatorii in situatii de readaptare functionala (in cazul in care, de exemplu, un anumit muschi este afectat ireversibil, se incearca tonifierea altor muschi care ii preiau partial functiile, in scopul realizarii miscarii in limite acceptabile).


Indicatiile kinetoterapiei:

 

In societatea moderna, recuperarea medicala reprezinta un domeniu de mare actualitate, aflat intr-o continua dezvoltare. Practic toata afectiunile din toate ramurile medicale pot beneficia de tratamente de recuperare medicala.
In acest cadru kinetoterapia (terapia prin miscare) ocupa poate locul cel mai important, chiar daca la noi in tara acest loc este inca pe nedrept ocupat de fizioterapie (electroterapie, fototerapie, hidrotermoterapie, balneoterapie).