Salina Jurca Timisoara - mai multe informatii

Haloterapia (sau salinoterapia) în conditiile oferite de Halo - Camera tip Costa


          Haloterapia sau salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhaleaza aerosolii salini, cu ajutorul carora sunt tratate diverse afectiuni, în principal afectiunile respiratorii.
          Termenul provine din cuvintele: Salina care înseamna exploatare de sare la adâncime si Terapie care înseamna tratare/vindecare. În literatura de specialitate se foloseste termenul de Haloterapie, care provine din cuvintele Halos - în lb. greaca înseamna sare, iar Terapie înseamna tratare/vindecare.
          Haloterapia se practica din timpurile stravechi, din vremurile în care omul a început sa exploateze si sa consume sarea, acesta realizând si simtind empiric efectele aerosolilor salini asupra organismului.
          Cu timpul, sarea a ajuns o materie extrem de pretioasa, în unele cazuri, mai pretioasa decât aurul, astfel încât pâna si soldatii romani erau retribuiti lunar în bulgari de sare, plata care purta denumirea de „Salarium", termen pastrat pâna în zilele noastre, folosit la definirea remuneratiei în urma unei munci efectuate.
           Haloterapia este un procedeu extrem de simplu de terapie, acesta neimplicând sub nici o forma administrarea de medicamente sau suplimente alimentare, imobilizari la pat sau regimuri alimentare. Însa, pe cât de simplu este procedeul, pe atât de complex este mecanismul salin în organism.
           Haloterapia implica pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absortia aerosolilor salini prin intermediul pielii. Pielea este considerata al doilea organ de respiratie (dupa plamâni) al corpului.
           Cum se realizeaza absortia aerosolilor salini la nivelul pielii? Datorita fenomenului de difuzie, aerosolii salini se raspândesc relativ uniform în atmosfera interioara a incintei haloterapeutice, fiind în permanenta combinati cu particulele de apa ce formeaza umiditatea relativa. Expunerea corpului si implicit a suprafetelor de piele în aceasta atmosfera, determina depunerea, apoi absortia ionilor salini prin capilaritatile pielii si transportarea lor în tesuturi, pâna la nivelul celular. Absortia prin piele a ionilor salini se datoreaza în primul rând procesului osmotic sub conditiile fenomenelor bio-electrovalente la nivel molecular si atomic.


Aerosolii


          Aerosolii se definesc ca fiind micro-particule, aflate în suspesie într-un mediu gazos, respectiv atmosfera. Acesti aerosoli pot fi micro-particule solide, lichide sau gazoase. Prezenta lor în atmosfera poate fi determinata: prin evaporare, prin dizolvare superficiala, prin actiune mecanica, prin actiune chimica, diverse emanatii. Aerosolii au diametrele cuprinse între 0 si 10 μm. Aceste micro-particule pot ramâne în atmosfera intervale de timp cuprinse de la câteva ore pâna la durate de ordinul zilelor, saptamânilor sau chiar anilor. Durata de plutire este conditionata de umiditate, temperatura, miscarea aerului, variatiile de presiune, efectele razelor solare, turbiditate, etc. Aceste micro-particule „plutesc" datorita ciocnirii repetate cu moleculele de aer, moleculele de apa din atmosfera, anumitor interactiuni electro-chimice. Particulele cu diametre peste aceasta valoare (10 μm) se depun pe sol, datorita efectului gravitational.


Aerosolii în natura


          Cum se formeaza aerosolii? Aerosolii iau nastere prin evaporari, din turbulentele atmosferice cu efecte mecanice asupra diverselor suprafete, diverse tipuri de emanatii sau chiar praf cosmic, colectat de atmosfera. De regula si în cantitati bine determinate, acesti aerosoli se combina cu aerosolii de apa din atmosfera, fiind ulterior depusi pe suprafata terestra. De retinut ca aerosolii se formeaza si se depun permanent, în diverse cantitati si în diverse regiuni, în functie de factorii de mediu, factorii naturali, factorii umani, etc.Din cadrul aerosolilor atmosferici, aerosolii salini, proveniti din apele marilor si oceanelor, joaca un rol extrem de important, acestia, prin densitatea si ciclicitatea lor putând înfluenta chiar modificarile climatice. Aerosolii salini aflatii în straturile atmosferice pot neutraliza majoritatea acizilor si substantele nocive emanate în atmosfera prin activitatile poluante sau chiar eruptiile vulcanice. Ca si o curiozitate, cu cât cantitatea de aerosoli salini este mai mare (spre optim) în atmosfera, cu atât aceasta devine mai limpede, putându-se vedea pâna departe. Cantitatile de aerosoli salini determina deci, gradul de nebulozitate atmosferica. Cu cât poluarea si emanatiile de gaze sunt mai mari, cu atât este mai scazuta densitatea aerosolilor salini, deoarece acestia se combina si se diminueaza cantitativ, determinând direct scaderea accentuata a calitatii atmosferice si implicit a aerului inspirat.
          Doar pentru Europa industrializata, statisticile arata faptul ca peste 60% din populatie sufera de afectiuni respiratorii, sub o forma sau alta, predominând astmul si bronsitele alergice sau tabagice. Acutizarea acestor boli poate duce la insuficiente respiratorii majore, reducerea capacitatii de activitate, forme clinice cu costuri corespunzatoare, cheltuieli masive de tratare.
          Cercetarile au aratat ca orice încapere, cu o închidere minima de 80%, contine un numar cuprins între 400 si 600 de aerosoli/m3. În cazul neaerisirii, numarul acesta creste prin dezvoltarea de germeni patogeni care pot provoca îmbolnaviri. În aglomerarile umane, orasele spre exemplu, numarul germenilor patogeni si a substantelor oxidante pentru organism este de peste 1000 /m3 de aer.


Aerosolii din Halo-Camera tip Costa


          Prin natura constructiei sale incinta Halo-Camerei reprezinta un mediu adiabat, ceea ce înseamna ca schimbul de temperatura cu mediul este aproape neglijabil.
 
a. Premise constructive:
- alveola de aer curat, realizata din folie etansa;
- panouri din lemn de rasinoase, ale caror elemente de scândura sunt profilate pe ambele fete pentru realizarea canalizatiilor alveolare de circulatie fortata si dirijata a aerului prin peretele de sare;
- porozitatea controlata a suprafetelor de lemn;
- folosirea de sare bulgarasi sparti pentru structura de zidire pe verticala, metoda datorita careia suprafata de contact a sarii cu aerul este infinit mai mare decât într-o salina (de cca. peste 500 de ori/m2);
- temperatura constanta (T), strict controlata digital, între limitele confortului termic 18OC - 24OC , fara variatii bruste de valori;
- valorile umiditatii relative (RH) mentinute strict cu ajutorul unui calculator de proces, între limitele de 55% - 70%;
- lipsa aproape totala a curentilor de aer în interiorul Halo - Camerei;
- cantitatea de aerosoli salini determinata de integratorul digital si mentinuta între valorile terapeutice (minim absolut 1 gr/m3, maxim absolut 37 mgr/m3 de aer);
- sistem de control digital al microclimei din interiorul Halo - Camerei (atmosfera interioara);
- sistem automat de regenerare rapida a atmosferei terapeutice, inclusiv generator de ceata salina pentru re-amorsare microclimat;
- sistem automat de exhaustare aer viciat/respirat;
- sistem automat de ventilare si filtrare, cu control automat al temperaturii aerului proaspat;

b. Mecanismul de generare si întretinere atmosfera salina     
          Umiditatea relativa (RH) din atmosfera, în anumite limite de valori, este considerata ca fiind o solutie apoasa, care se comporta ca solvent pentru majoritatea tipurilor de micro-particule (respectiv aerosoli) aflate în suspensie relativ stabila în atmosfera. În cazul nostru, supunem discutiei doar aerosolii salini, formati din microparticule de sare - NaCl. În urma procedeului mecano - electrochimic de amorsare a atmosferei haloterapeutice (procedeu care face parte din secretele de fabricatie!), se creeaza un microclimat continând o cantitate de aerosoli salini suficienta pentru declansarea ciclului de autogenerare continua a acestora, respectiv automentinerea atmosferei în limitele valorilor terapeutice. Autogenerarea atmosferei este determinata de fenomenele de difuzie si echilibrare termodinamica si electrochimica ce au loc pe cale naturala în atmosfera interna a Halo - Camerei. În cursul acestor fenomene fizice are loc si autoreglarea presiunii vaporilor (solvent) si materia dizolvata (dizolvat - sarea). Datorita actiunii solventului gazos (vapori de apa) asupra suprafetelor de sare din pereti si pardoseala - în conditii bine precizate de temperatura (T), umiditate relativa (RH), raportul strict controlat dintre aerul viciat (uzat) si aerul proaspat (fara aerosoli salini) (AV/P), schimbul bine controlat (re - împrospatare) al atmosferei (RÎ) - are loc emenatia pe cale naturala de aerosoli
salini în aerul din incinta, fara folosirea de substante chimice sau adaosuri ne - naturale.
Beneficiind de o suprafata foarte mare (chiar imensa) de contact dintre aer si sare, atmosfera Halo - Camerei este alimentata permanent si uniform, pe cale naturala, cu aerosoli salini, prin actiunea controlata a solventului asupra solidului. Durata calculata de folosire permanenta în conditii terapeutice a Halo - Camerei este de minim 20 de ani, în conditiile prescrise si mentinerea igienei în conditii corespunzatoare.
          Metoda de mentinere pe calea naturala a concentratiei optime de aerosoli salini: tinând cont de valentele electro-chimice, precum si de proprietatile fizice ale umiditatii din atmosfera, de tendinta de echilibrare a anumitor potentiale, au loc permanent (bineînteles la nivele atomice) fenomene de micro-dilutie, dispersie, difuzie si termo-dinamism al aerosolilor în atmosfera creata. Pe întelesul tuturor, datorita micro-încarcaturilor electrostatice si a diferentelor de potential ionii din atmosfera Halo-Camerei atomii de apa cu ionii salini (Na si Cl), se tot rotesc unul fata de celalalt ca si dansatorii topaind la carnavalurile de pe strazi, încercând sa-si gaseasca partenerul ideal.


Tipul de sare folosit


           Sarea care intra în compozitia peretilor si a podelei Halo - Camerei este sub forma de dale, bulgarasi si macinata.
           Compozitia sarii naturale prelucrate si folosite la realizarea amenajarii haloterapeutice (sursa sarii - Salina Praid, jud. Harghita):
- sare pura (NaCl): 96 - 99%,
- continut natural de Iod, Brom, Potasiu, Calciu, Magneziu, diversi sulfati si amoniti naturali, substante argiloase: 0,2 - 4%


Cum actioneaza terapeutic aerosolii salini asupra organismului?


Definitia respiratiei: În termeni biologici, respiratia are doua semnificatii:
- prima se refera la respiratia la nivel celular, proces prin care moleculele de oxigen (O2) necesar reactiilor chimice celulare sunt absorbite la nivelul mitocondriilor si reprezinta motorul energetic al celulelor eucariote
- a doua semnificatie se refera la întregul organism, proces prin care organismul viu colecteaza oxigenul (O2) din mediul înconjurator si elimina dioxidul de carbon (CO2), ca proces vital al vietii.


1. Prin inhalare

a. Mecanismul inhalarii
           Aflati în atmosfera respirabila, aerosolii sunt inhalati în mod natural de catre curant pe ambele cai: nazal si pe gura. Datorita proprietatilor higroscopice si a pierderii energiei termo-cinetice mai rapide aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 5 si 10 μm, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi între 0 si 5 μm ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.
           Prin absortia de catre aceste organe, aerosolii salini realizeaza actiunile de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante, etc.
           Aerosolii de mici dimensiuni, cei cu dimensiunile cuprinse între 0 si 5 μm, trec prin caile respiratorii superioare (cu diametre mai mari) si trec în caile respiratorii inferioare, cu diametre mai mici, datorita efectului laminar ce se produce pe aceste cai, odata cu inspiratia. Efectul laminar determina de fapt o crestere a vitezei de circulatie a aerului înspre interior, aerosolii patrund în cele mai mici canale respiratorii. Cum se explica efectul laminar? Efectul laminar este fenomenul de crestere a vitezei
de circulatie a aerului în momentul trecerii de la o sectiune de curgere mai mare la o sectiune de curgere mai mica. Acest efect de curgere a aerului determina antrenarea particulelor (aerosolilor) de dimensiuni mici si transportarea acestora în cele mai înguste sectiuni ale sistemului respirator, respectiv alveolele pulmonare.
           Deci, asa cum se poate observa aerosolii salini de mari dimensiuni (5 - 10 μm) se depun si sunt absorbtiti în caile respiratorii superioare: cavitatea nazala, cavitatea bucala, faringe (epiglota, glota), iar aerosolii salini de mici dimensiuni (<5 μm) patrund în caile respiratorii inferioare: trahee, brohii, bronhiole, alveole pulmonare.

b. Frecventa respiratorie la adulti
         În stare de repaus, frecventa respiratorie este cuprinsa între 16 si 18 respiratii/minut.
         Capacitatea totala pulmonara este de cca. 6 litri de aer. Acest volum de aer al organismului, se împarte în mai multe volume, pe specificul fiecaruia.
Astfel :
- volumul tidal: 0,5 l.
- volumul de inspiratie de rezerva: 3,1 l.
- volumul de expiratie de rezerva: 1,2 l.
- volumul rezidual: 1,2 l.
- capacitatea vitala: 4,8 l.
- capacitatea de inspiratie: 3,6 l.
- capacitatea reziduala functionala: 2,4 l.
La femei, aceste capacitati sunt mai reduse cu cca. 20 - 25%.

c. Cantitatea de aerosoli salini inspirati în mediul Halo - Camerei tip Costa
           Din aceste valorile biometrice prezentate mai sus, rezulta ca un adult respira pe minut un volum de aer de cca. 8 - 9 litri, iar într-o ora un volum cuprins între 480 si 540 de litri de aer. Cum în atmosfera interna a Halo - Camerei tip Costa avem o cantitate de aerosoli salini cuprinsa între 7 si 25 mg/m3 aer, prin simpla medie aritmetica aflam ca un adult, în decurs de o ora inspira o cantitate medie de 8 mg. de aerosoli salini. Având în vedere ca sedintele de tratament se pot întinde pe durate de timp cuprinse între 30 de min. si 4 ore, o persoana poate inspira pâna la 32 de mg. de aerosoli salini. Aceste valori sunt net superioare unei sedinte de tratament similare efectuate în salina, unde cantitatea maxima de aerosoli salini inspirata este data la max. 12 mg. de aerosoli/sedinta.


Nota. Necesarul de sare (NaCl) al unui organism uman este de cca. 3 - 5 gr./zi. Aceste cure de haloterapie, prin absortia de aerosoli salini în organism, nu influenteaza cu nimic necesarul de sare al organismului, deoarece este o cantitate insignifianta (0,61%), în raport cu necesarul de sare, care este de cca. 200 de ori mai mare.


d. Actiunea aerosolilor salini la nivelul cailor respiratorii
            La nivelul aparatului respirator al persoanei aflate în incinta Halo - Camerei, exista în permanenta o importanta concentratie de aerosoli sarati. Aceasta concentratie este considerata terapeutica, daca trece de valoarea de 1 mg./m3. Prin inhalarea acestor aerosoli, caile respiratorii sunt "curatate" de focarele de infectie (stafilo-streptococice), prezente atât la adulti cât mai ales la copii, focare ce declanseaza si întretin numeroase boli respiratorii (în majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta, imunitatea organismului, scade treptat. Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, în multe cazuri comportându-se ca un dezinfectant. Prin depunerea si absortia ionilor salini, la nivelul cailor respiratorii atât superioare cât si cele inferioare (mai ales aerosolii de mici dimensiuni), conjugate si cu proprietatea puternic higroscopica, ia nastere efectul de dilutie a depunerilor de impuritati sau materie straina corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli si disfunctii respiratorii, pornind de la simple raguseli, bronsite si chiar astm. Retentia mucusului si îngrosarea acestuia pe caile respiratorii este o cauza importanta a multor boli respiratorii. Transportul si consistenta mucusului de pe tractul respirator este asigurat de catre cilii existenti. Atât atrofierea stratului de cili cât si reducerea elasticitatii si a mobilitatii acestora, determina acumularea si îngrosarea mucusului tractului respirator, îngreunarea si obstructia fluxului de aer din si înspre plamâni, ragusire, tuse, expectoratie îngreunata, disconfort respirator, senzatii de sufocare, etc. Vâscozitatea si elasticitatea mucusului (si a sputum-ului) sunt afectate atât de acumularile de materii straine corpului uman, cât si de capacitatea de transport si eliminarea acestuia din tractul respirator. Eliminarea facila a sputum-ului determina si eliminarea mai rapida a germenilor patogeni si a elementelor (micro-particule, micro-organisme) iritante.
           Observatiile de-a lungul timpului, asupra persoanelor cu disfunctiuni respiratorii, au aratat ca mucusul tractului respirator se îngroasa în conditiile în care pierde din umiditate si salinitate prin faptul ca organismul nu poate suplini aportul de lichid si sare (în special ioni de Na+) necesar. În aceste conditii, inspirarea de aerosoli salini este mai mult decât necesara, acestia, prin absortia lor, actionând în primul rând direct asupra mucusului. Dilutia aerosolilor salini la nivelul mucusului, determina în primul rând, fluidizarea acestuia, facilitând expectorarea mai facila. Fluidizarea mucusului duce implict la usurarea respiratiei, eliminarea secretiilor obturante, eliminarea factorilor iritanti, autocuratirea organica si durabila a tractului respirator, anihilarea germenilor patogeni precum si a efectelor inflamatorii sau iritante.
            Prin proprietatile sale electro-chimice, sarea, în speta ionii salini, odata depusi pe tractul respirator, pe lânga actiunea bazica asupra bacteriilor si microorganismelor, determina „înmuierea", lichefierea si fluidizarea mucusului de pe caile respiratorii, realizând astfel extragerea materiilor straine dintre cilii si din micro-cavitatile tractului respirator, redarea mobilitatii cililor din tractul respirator, determinând astfel usurarea progresiva si de lunga durata a respiratiei, expectorarea pe cale naturala si facila, eliminarea materiilor alergene sau bacterigene prin fenomenele reflexe de tuse, scurgeri nazale, expectoratii, etc., simtomatica caracteristica vindecarii bolilor respiratorii.2. Absortia prin piele
 
           Pielea este al doilea organ de respiratie al corpului uman. Prin intermediul pielii are loc un schimb permanent cu mediul, constând în oxigen, apa, minerale, caldura, etc. Persoana prezenta în atmosfera Halo - Camerei, intra în contact prin intermediul pielii cu atmosfera încarcata cu aerosoli sali. Acestia sunt absorbiti la nivelul pielii expuse, în proportii corespunzatoare absortiei oxigenului, umiditatii si desigur prin depunere/precipitare datorita umezelii si diferentei de temperatura a suprafetei pielii fata de atmosfera. Ionii (de sare sau alte minerale) sunt absorbiti atât în sistemul limfatic, cât si la nivelul celulelor pe doua cai: pe calea difuziei si pe calea procesului osmotic.


Statistici si rezultate medicale ale haloterapiei


           Proprietatile curative ale aerosolilor salini au fost studiate pe o scara relativ redusa de subiecti, raportat la numarul populatiei mondiale. Scara redusa, deoarece în putine tari din lume se gasesc zacaminte de halit de calitate. Având în vedere si mostenirile civilizatiei romane, în regiunile Europei rasaritene s-au pus mai bazele serioase ale cercetarii efectelor curative ale aerosolilor salini. În afara României, putine tari se pot mândri cu zestrea de zacaminte de sare de calitate (puritate ridicata). Ca si cercetari sistematice si publicate, în tarile fostei URSS a fost pus accentul cel mai mare în acest sens. Dar ca exemplu, spre deosebire de sarea gema de la Praid, acestia au mineralul silvinita, care este un compus de cca. 60% NaCl, 30% KCl, restul fiind diverse minerale. În aceste conditii, cercetatorii rusi au trebuit sa foloseasca sali de tratament a caror atmosfera sa fie saturata cu aburi (umiditate relativa de peste 85%), pentru a obtine concentratii terapeutice de aerosoli salini, conditii în care au obtinut procentaje de vindecare de pâna 60% la pacientii cu boli respiratorii (Chervinskaya si Zilber, Clinical Research Respiratory Center, St. Petersburg, Russia, 1995). Krasnoshtein si altii au raportat în 1999 obtinerea de un procent de 80% de ameliorari la bolile respiratorii în conditiile folosirii aditional a substantelor antiinflamatorii. În saline din Polonia si Germania s-au facut înregistrari si statistici pe pacienti, dar nepublicate.
           În tarile cu înalt grad de dezvoltare economica incidenta bolilor respiratorii este foarte mare, datorita poluarii si a regimului de viata sedentar. Clinic, în aceste tari se folosesc tratamente cu aerosoli produsi pe cai artificiale, cum ar fi spray-uri, nebulizatoare cu ape sarate, etc.
           În România cele mai serioase cercetari publicate, în domeniul Haloterapiei, au fost realizate de catre Dr. Palfi Bela si colectivul sau (Univ. de Medicina Tg. Mures), care în perioada 1959 - 1972 a facut cercetari în mediul salin si pe pacientii Salinei Praid, obtinând urmatoarele statistici si rezultate pentru afectiunile respiratorii tratate:
- astm bronsic infectios si alergic,
- bronsita astmatiforma,
- traheobronsita cronica,
- sinuzita maxilara,
- polipoza faringiana,
- amigdalita cronica,
- insuficienta respiratorie restrictiva,
- emfizemul pulmonar

Procentele de vindecari si ameliorari publicate sunt printre cele mai ridicate din cele cunoscute în lume: 87% Aceste observatii au fost realizate pe un numar de 2000 de pacienti tratati în perioada 1959-1972.


Exploatarea curativa a Halo - Camerei


1. Recomandari preliminare:

- efectuarea procedurilor terapeutice sa se faca în conditii de confort termic uman 18 - 24OC;
- umiditatea relativa a incintei în care este amplasata Halo - Camera sa fie cuprinsa între 55-70%;
- îmbracamintea folosita sa fie lejera, curata, igienica, de preferinta din materiale naturale (cânepa, in, bumbac, lâna sau în amestec), nescamosabila;
- încaltamintea folosita sa fie una strict dedicata acestei activitati (de exemplu papuci igienici)
- în cazul stationarii de mai lunga durata, este recomandat a se consuma doar apa, cu amendamentul a nu se varsa sau stropi interiorul Halo - Camerei
- pastrarea curateniei în interiorul Halo - Camerei


2. Tehnici de folosire a curei haloterapeutice

          Tehnica practarii curei în mediu Halo - Camerei tip Costa este foarte simpla: practicantul trebuie sa stea în atmosfera Halo - Camerei o durata de timp cuprinsa între 30 min. si 4 ore zilnic, într-o cura de 12 - 18 zile.
          Diferentele de durata de inhalare a aerului salin sunt date de gravitatea afectiunilor, perioada de cronicizare a afectiunilor, frecventa de repetare a afectiunilor, etc.
          Prin sederea în mediu Halo - Camerei tip Costa si respirarea atmosferei acesteia, are loc inhalarea ionilor salini, datorita concentratiilor si caracteristicilor chimico-fizice ale acesteia. Astfel, prin aparatul respirator, patrund în organism aerosolii salini necesari curei de tratare.
          Aerosolii salini, care au dimensiunile cuprinse între 0 si 5 μm ajung direct în alveolele pulmonare. Aerosolii cu dimensiuni mai mari de 5 μm se depun pe caile respiratorii superioare, nas, gura, faringe, laringe, unde la fel sunt absorbiti de catre organism, dar într-o cantitate mai mare (cca. 1 - 1,5 mg/sedinta) si care au rol de dezinfectie si fluidizare a mucusului acestor organe.
           Datorita prezentei pe cale naturala a ionilor de Ca, Mg, I, Br, acestia sunt la fel, inhalati si transportati la celulele organismului, realizându-se în acest fel o foarte buna mineralizare la nivel celular.


Indicatiile principale pentru folosirea eficienta a Halo - Camerei


- pentru persoanele sanatoase sau aparent sanatoase o expunere a organismului la atmosfera salina cca. 30 min/zi pentru obtinerea de rezultate de preventie si mineralizare a organismului, timp de 12 - 18 zile o cura, care poate fi repetata ciclic la cca. 1 luna sau ori de câte ori este necesar
- pentru tratarea de raceli usoare (tratament complementar), între 30 si 60 min/zi, timp de minim 12 zile
- pentru astmatici, depinzând de gradul de manifestare a bolii, între 1 ora si 4 ore/zi, timp 14 - 21 zile/cura, cura care poate fi repetata ciclic, cu o durata de repaos de cca. 14 zile, sau ori de câte ori este nevoie
- pentru diverse boli respiratorii, depinzând de gradul de manifestare a acestora, între 30 - 60 min si 2 - 4 ore/zi, timp de 14 - 21 zile/cura
- în curele preventive, mai ales în perioadele de schimbare a anotimpurilor, când organismele sunt predispuse la îmbolnaviri, între 30 - 60 min/zi timp de min. 12 zile.
- în curele de remineralizare a organismului, în curele de întretinere, în curele de relaxare, în curele refacere, în curele de preventie, etc. între 30 - 60 min./zi
- ori de câte ori se doreste min. 30 min./zi


Nota!
1. Expunerea corpului uman la atmosfera Halo - Camerei nu are contraindicatii în conditiile prescrise de exploatare!
2. Procedeul folosirii Halo - Camerei presupune stationarea în interiorul acesteia, cu usa închisa, timpii recomandati mai sus sau cei recomandati de medicul curant.